604 miljard dollar per jaar!

 

Bunnik, 20 september 2010. De wereldwijde kosten van dementie bedragen 604 miljard dollar per jaar. Dit blijkt uit het World Alzheimer Report 2010 dat beschrijft de wereldwijde economische impact van dementie. De Nederlandse kosten worden geschat op 10 miljard dollar oftewel 7½ miljard euro.

Kurkuma, Curcuma en Alzheimer 

Het is zo dat dementie als een mens onwaardige (vernederende) ziekte beschouwd wordt.

Ja, vreselijk, afschuwelijk en hartverscheurend! Vandaar deze informatieve website.

In het programma van Oprah Winfrey verschijnt regelmatig een arts, voor de vakantie- periode 08 zei hij in het TV- programma het volgende over dementie (Alzheimer). Hij vertelde dat dementie in India nauwelijks voorkomt. Hoe dat komt zei hij ook, daar in India gebruiken de mensen in hun voeding veel Kerrie/Curry, maar het werkzame bestanddeel zit in de ‘Geelwortel’ (Curcuma Longa, Latijn).

Dat is natuurlijk verbazingwekkend, gezien ook het aantal inwoners daar, meer dan 1 miljard mensen leven daar!

De bovenstaand arts is Prof. Dr. Mehmet Oz, afgestudeerd aan de Harvard University, VS.

Thans Hoogleraar aan de Columbia University, New York.

Hier voeg ik een stuk toe dat te vinden is op het internet:

 (Geelwortel, Turmeric, Haldi, Curcuma, Kurkuma, Kunyit, Palillo)   Koenjit

Koenjit of Geelwortel is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de helder gele kleur. De Latijnse naam van de plant is Curcuma Longa en hij stamt oorspronkelijk uit India waar het Haldi genoemd wordt.

In Indonesië en Maleisië heet het Koenjit (Koenir) of Kunyit, maar het staat ook bekend als Turmeric, Curcuma of Kurkuma, en als Indiase Gember of Gele Gember. In Zuid Amerika noemen ze het Palillo.

De Koenjit plant is lid van de Gember familie. Het rhizoom of wortelstok van de Koenjit wordt gebruikt voor het op smaak brengen en kleuren van voedsel, en heeft ook interessante medicinale toepassingen.

Als dit alles klopt dan is dit toch zeer interessant, vind u niet?

Niet alleen deze ziekte is vreselijk, ook de gestadige toename, ook in ons land, geven veel problemen omtrent de zorg voor deze steeds groter wordende groep. Ook het verdriet en de pijn die de geliefden en bekenden van deze patiënten overkomen is hartverscheurend. Dus hopen we allen dat er snel een remedie is die de ziekte kan tegengaan.

Recent is een kennis van mij teruggekomen van een reis naar Suriname en was ik in de gelegenheid om van haar het volgende te horen. Ik stelde haar de vraag of er onder de Hindoestaanse mensen in Suriname dementie voorkomt, zij antwoordde mij dat het heel zelden is dat iemand uit deze bevolkingsgroep dementie vertoont. Gelijk daarna zei ze dat er onder de Javaanse bevolking daar wel veel dementie voorkomt. (Zij is tot haar pensionering werkzaam geweest in de ouderenzorg.)

Voor mij is dat een bevestiging van hetgeen Prof. Dr. Mehmet Oz reeds had gezegd, dat dementie ook in India nauwelijks voorkomt, door de Geelwortel (o.a. in de Curry/Kerrie).

Meer informatie over Prof. Dr. Mehmet Oz : http://www.oprah.com/contributor/health/droz

http://www.oprah.com/slideshow/oprahshow/slideshow1_ss_oz_20071101_350/15

Hieronder vind men de interessante verklaring van Dr. P. Murali Doraiswamy

http://www.oprah.com/article/oprahandfriends/moz/moz_20061120

(Dr. P. Murali Doraiswamy is een van de vooraanstaande hersenspecialisten in de VS.)

Even terugkomend op de Javaanse bevolkingsgroep die in dat land onder dezelfde

omstandigheden leeft als de Hindoestanen, het voedsel dat zij eten is Javaans/Indonesisch.

In dat voedsel maakt men bij bepaalde gerechten ook gebruik van de Geelwortel (Curcuma Longa of Koenjit/Koenir), maar zij eten dit in veel mindere mate. Dus concludeer ik dat de mate dat de Geelwortel wordt genuttigd belangrijk is.

‘Curcumin’ is het werkzame bestanddeel van de Kurkuma of Geelwortel is ook al

beschikbaar in capsulevorm en tabletvorm. Men kan het o.a. bij de volgende internetfirma’s bestellen:

In een lage dosering van 63 mg in capsulevorm;   http://www.vitamins.nl/organisatie.html?id=23&amb=c37 Dit staat ongeveer gelijk aan een volle theelepel Curcuma. Volgens een Indiase arts is dit de hoeveelheid wat een persoon in India per dag nuttigt.

In een hogere dosering;  http://www.youngagain.nl/catalog/ 500 mg capsules

Voor mensen die reeds ziek zijn worden hogere doseringen voorgeschreven (1000-3000 mg p.dag). Overleg met uw arts! 

Soms moet het sleutelwoord Kurkuma/Curcumin ingevoerd worden bij de websites.

Een goedkopere mogelijkheid is om een of meerdere theelepels Koenir/Kurkuma poeder per dag in de soep, rijst of pasta enz. te doen. (Men moet dit luchtdicht koel en donker bewaren.)

Een waarschuwing, als men Kurkuma morst dan is de gele kleur haast niet meer te verwijderen uit kleding enz. Het is verkrijgbaar bij de Toko of kruiden/specerijenman en supermarkt (per strooibusje, weinig inhoud!) 

Kurkuma komt uit India, China, Indonesië en andere (tropische) landen.

Op andere websites op het internet komen nog andere ziekten aan de orde die bestreden worden met de Kurkuma/Geelwortel. (zoals in India).

Meer informatie over de Kurkuma-Geelwortelplant en de buitenlandse benamingen:   http://dic.academic.ru/dic.nsf/enwiki/18368

en ook in het Nederlands: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurkuma_(specerij)

Heel veel Indiase recepten vind u op de onderstaande link: http://www.ah.nl/recepten/zoek.jsp?cuisine=Indiaas&&course

Bij de AH (mogelijk ook bij andere zaken) verkoopt men verpakte gele rijst die in India en Indonesië gegeten wordt bij feestelijke aangelegenheden, waarin Kurkuma zit, (geen kerrie). Dit heet ‘nasi koening’ in Indonesië en wordt ook bij de ‘nasi ramas’ gegeten. (een feestmaaltijd!).

Toepassingen van Kurkuma en doseringen:

 • 10 gram van de wortels kookt men kort met 200 ml water. Vervolgens laat men dit gedurende 2 uur macereren (laten weken/intrekken). Van dit aftreksel drinkt men drie maal daags vóór de maaltijd 30 druppels in een glas water. Men noemt dit dan een oertinctuur: Curcuma Longa (M.T. of Ø) gebruikt men als symbool om te beschrijven dat het om een oertinctuur gaat.
 • Drie keer per dag bij de maaltijd innemen, totaal 300 mg- 400 mg curcumin p.d. (dat is de werkzame- kleurstof) staat gelijk aan 6 tot 8 theelepeltjes kurkuma- poeder (dus dat wat men als specerij in de winkel koopt.) Een lage dosis is 2 volle theelepels p.d. (100 mg curcumin).
 • Er bestaan ook gestandaardiseerde capsules en tabletten, dan weet men precies welke dosering men inneemt.
 • Vanuit de traditie geeft men een dosis van 1.5 tot 3 gram van de geelwortel verspreid over de dag. In India gebruikt de bevolking tussen de 2 en 2.5 gram, dat is 2-2,5 volle theelepels, wat gelijk zou staan aan 60 tot 150 milligram van de stof curcumin. De inhoudstoffen kunnen dus nogal wat variëren. Dit betekent ook dat een gestandaardiseerd product waarschijnlijk beter tegemoet zal komen aan het doel waarvoor men het zou willen gebruiken.
 • Kurkuma is ook een traditioneel middel voor de ogen, reumatische pijnen, gebitspijnen, hoest en het stimuleren van de melkproductie bij zogende moeders.
 • Kurkuma heeft een zuiverende werking en is dus heel geschikt voor mensen die een ontgiftingsprogramma volgen.
 • Bij opkomende keelpijn, hoest, verkoudheid en griep: strooi kurkumapoeder op wat biologische koudgeperste honing en neem er ieder uur een hapje van.
 • Je kunt ook wat Kurkuma toevoegen aan de kruidenthee die je drinkt. kurkumathee: een halve theelepel in een kopje kokend water laten trekken
 • Uiteraard kun je kurkumapoeder bij bovenvermeldde ziektes regelmatig aan je eten toevoegen, door de rijst en door de soep enz.
 • Je kunt van kurkumapoeder met een beetje water een smeerseltje maken en op pukkeltjes, steenpuisten en andere huidirritaties aanbrengen (bijvoorbeeld gedurende de nacht).
 • Men kan de poeder, de wortel of het sap ook mengen door melk en water.
 • 20 druppels van het rauwe sap van de wortel, gemengd met een snufje zout, kan men in de vroege ochtend nuchter innemen tegen wormen.
 • Er zit ook veel ijzer in de verse kurkumawortel, zodat het goed is bij bloedarmoede. Men neemt dan iedere dag een theelepel van het rauwe sap en mengt dat met wat honing.
 • Bij astma kan men een theelepel kurkumapoeder in een glas melk doen en dit neemt men dan drie keer per dag in. Dit zou effectief zijn bij astma.
 • Bij kou en chronische hoest en een zere keel neemt men een halve theelepel verse kurkumapoeder en mengt dit met 30 ml warme melk en neemt dit in. Wat men hierbij ook kan doen is het kauwen op een wortel van de Kurkuma om keelontsteking te verlichten.
 • Bij verrekking van een spier en de zwelling die dat kan veroorzaken kan men van Kurkuma een pasta maken met wat citroen en zout. Dit kan men op de gewenste plek aanbrengen als kompres.
 • Kurkuma is effectief bij de behandeling van huidziekten zoals ringworm. In dit geval brengt men het sap van de rauwe geelwortel aan op de geïnfecteerde plaatsen en inwendig gebruikt men het sap gemengd met honing.
 • Bij insectenbeten brengt men een mengsel van geelwortelpoeder en citroen aan op de gestoken plaats en dit zal het giftige effect neutraliseren.
 • Bij kiespijn spoelt men de mond met water waarin men kurkumapoeder heeft gekookt en waaraan men ook nog enkele kruidnagels kan toevoegen.
 • Omdat Kurkuma ook een nogal sterk kleurmiddel is, even een praktische tip: Een Kurkuma vlek in je kleren kan men uitwassen met water en zeep, mits men er snel bij is.
 • De pulp van de wortel nadat men sap heeft gemaakt, kan men nog gebruiken om een bloeding (als men zich gesneden heeft bijvoorbeeld) te laten stoppen door het pulp erop te leggen evenals zwellingen te laten afnemen. Kurkuma is immers een bloedstelpend, adstringerend middel.
 • Men kan ook wat sap invriezen en gedurende twee weken gebruiken bij: oorontsteking, voorhoofdsholteontsteking, keelontsteking, hoest, kou, pijn op de borst, etc. Bij oorpijn doet men twee of drie druppeltjes op een watje en stopt dit een paar minuten in het oor, waarna men het verwijdert. Dit zo nodig voor het andere oor herhalen. Bij een voorhoofdsholteontsteking doet men twee tot drie druppeltjes in ieder neusgat. Bij keelontsteking neemt men vier tot vijf druppels in de keel.
 • Het spreekt vanzelf dat men wat geduld moet hebben en de behandeling zal moeten herhalen, wil men succes hebben. Ook als een ontsteking lijkt te zijn verdwenen is het goed toch nog even door te gaan. Het is ook belangrijk om zo spoedig mogelijk, zodra men iets bemerkt de behandeling te beginnen.

Bij twijfel of als u bijvoorbeeld koorts, ernstige zwellingen, roodheid en pijn heeft en/of als u zich heel beroerd voelt, is het zeer verstandig als u uw arts inschakelt. Het is hier niet de bedoeling dat u in ernstige omstandigheden zelf gaat dokteren, maar om te laten zien wat geelwortel is en hoe men het in veel landen gebruikt. Ook om te laten zien dat er tegenwoordig, zo ook met geelwortel, veel onderzoek is, dat de geneeskrachtige eigenschappen veelal bevestigt. Daarnaast, dat het geen slecht idee is geelwortel in uw voeding in te bouwen.

toxiciteit, nevenwerkingen en contra-indicaties

 • Overdadig gebruik of te hoge doseringen kunnen aanleiding geven tot prikkeling van het maagslijmvlies.
 • Men moet dus geen kurkumapreparaten geven aan mensen met een maagzweer of te veel zuurvorming in de maag.
 • Ook mag men het niet gebruiken bij een blokkade van de galwegen of ernstige leverfunctiestoornissen.
 • Een hoge dosis van Kurkuma is ook niet geschikt voor mensen die bloedverdunners gebruiken, vanwege de uitwerking van Kurkuma op de bloedplaatjes.
 • Bij sommige mensen die last hebben van zonlichtallergie zou het de fotosensibiliteit vergroten
 • Voorzichtig bij acute geelzucht en hepatitis en zwangerschap.
 • Misselijkheid en diarree wordt ook wel eens gerapporteerd.

In principe is het kruid heel erg veilig in gebruik en vertoont bij normale doseringen geen bijwerkingen.

Hier is de link naar diverse artikelen over de geelwortel: http://www.paradijsvogel.nl/geelwortel1.htm

Een zekere Dr. K. suggereerde dat het mogelijk door de genen kwam dat een bepaalde bevolkingsgroep niet of nauwelijks ontvankelijk was voor Alzheimer. Maar onderzoeken van diverse Universiteiten, zoals de onderstaande, laten zien dat curcumin in werkelijkheid de werkzame stof is; GRECC (VA Medical) and Medicine, University of California Los Angeles, North Hills, CA 91343 Corresponding Author: gmcole@ucla.edu

Alzheimer’s disease (AD) involves amyloid (A ) accumulation, oxidative damage and inflammation, and risk is reduced with increased antioxidant and anti-inflammatory consumption. The phenolic yellow curry pigment curcumin has potent anti-inflammatory and antioxidant activities and can suppress oxidative damage, inflammation, cognitive deficits, and amyloid accumulation. Since the molecular structure of curcumin suggested potential Aß-binding, we investigated whether its efficacy in AD models could be explained by effects on Aß aggregation. Under aggregating conditions in vitro, curcumin inhibited aggregation (IC50 =0.8 µM) as well as disaggregated fibrillar Aß40 (IC50 =1 µM), indicating favorable stoichiometry for inhibition. Curcumin was a better A 40 aggregation inhibitor than ibuprofen and naproxen, and prevented A 42 oligomer formation and toxicity between 0.1-1.0 M. Under electron microscopy, curcumin decreased dose-dependently Aß fibril formation beginning with 0.125 µM. Curcumin’s effects did not depend on A sequence but on fibril-related conformation. AD and Tg2576 mice brain sections incubated with curcumin revealed preferential labelling of amyloid plaques. In vivo studies showed that curcumin injected peripherally into aged Tg mice, crossed the blood brain barrier and bound plaques. When fed to aged Tg2576 mice with advanced amyloid accumulation, curcumin labeled plaques and reduced amyloid levels and plaque burden. Hence, curcumin directly binds small ß-amyloid species to block aggregation and fibril formation in vitro and in vivo. These data suggest that low dose curcumin effectively disaggregates Aß as well as prevents fibril and oligomer formation, supporting the rationale for curcumin use in clinical trials preventing or treating AD.

Ontdekking in verband met Alzheimer!

Neuroloog Prof. Dr. Patrick McGeer was op donderdag 18 dec.08 te zien op de TV bij de BRT 2 om 22.05-22.55u, het programma was getiteld, ‘The Mystery of Alzheimer’.

In zijn onderzoek in verband met Alzheimer heeft Prof. Dr. Patrick L. McGeer van de Faculteit der Geneeskunde UBC (Vancouver,Canada) iets bijzonders ontdekt. Toen hij een nieuwe kleurstof uitprobeerde op de hersenen, om zo probleem gebieden zichtbaar te maken, van Alzheimer patiënten, zag hij onder de microscoop talrijke kleine ontstekingen. Dus de kleurstof gaf aan waar de ontstekingen zich bevonden. In feite dachten andere artsen ongeveer honderd jaar geleden ook al dat de ziekte van Alzheimer te maken kon hebben met ontstekingen. Later is daar door de medici geen aandacht meer aan geschonken.

Dr. P. McGeer dacht toen aan het feit dat er een groep personen is die geregeld gebruik maken van ontstekingsremmers. Dat zijn mensen die artritis (Reuma) hebben, hij vond een arts die veel van deze personen heeft onderzocht en de gegevens had bewaard in een dossier.

Hij had in die dossiers ook de andere kwalen van die patiënten opgetekend.

Het ging hier om bejaarden met Reuma die hiervoor behandeld werden  met ontstekingsremmers. Hoe groot bleek het aantal te zijn van deze personen die aan Alzheimer leden? Het was zes maal minder dan in een vergelijkbare groep bejaarden die geen ontstekingsremmers kreeg toegediend.

Dit is mogelijk óók een belangrijke werkzaamheid van Kurkuma/Curcumin, waarvan bekend is dat het een goede ontstekingsremmer is. Het is bij dierproeven aangetoond dat de plaque van eiwit-fragmenten aan de hersencellen bij gebruik van Curcumin wordt verwijderd net als bij de meeste mensen het geval is. Die plaque (ontstekingen) schijnt de hersencellen te verteren zodat er gaten vallen in het brein. Ontstekingen schijnen dus een heel belangrijke rol te spelen in het veroorzaken van Alzheimer.

Ook volgens Prof. Dr. P. McGeer (andere artsen hebben het ook bevestigd!) is de Farmaceutische Industrie niet geïnteresseerd in reeds bestaande ontstekingsremmers, zij kunnen daar immers geen patent voor aanvragen en kunnen er niets aan verdienen. Wel schijnen ze koortsachtig bezig te zijn een soort synthetisch Curcumin te maken waar zij wel patent op kunnen krijgen en daar dan veel geld aan kunnen verdienen. Zij weten wel dat Cucumin veelbelovend is bij de ziekte van Alzheimer, maar ook daarop is geen patent verkrijgbaar. Zij zijn dan ook niet geïnteresseerd om geld te steken in grote onderzoeken (proeven) bij mensen om o.a. het goedkope Kurkuma/Cucumin op mensen uit te testen.

Er is een uitdrukking dat zegt ‘no cure no pay’ maar daar maken ze blijkbaar ‘No pay no cure’ van. 

Voorlopig laten zij Alzheimer patiënten en hun familie in de kou staan. Want als er al een veilig synthetisch middel wordt gevonden dan kan het nog heel wat jaren duren voordat het aan een ‘gewone patiënt’ kan worden toegediend.

Mensen in bv. India zitten daar niet mee, zij gebruiken dagelijks Kurkuma (in de vele Kerrie gerechten), aangezien zij al eeuwen ervaring daarmee hebben is zo’n proef voor hen duidelijk overbodig. En het ‘eenvoudige’ voedingssupplement is heel veilig gebleken voor de preventie van de ziekte van Alzheimer. Een Indiase arts zei dat men in India gemiddeld een theelepel Kurkuma per persoon per dag binnen krijgt. (dat is dan dus de dosis voor preventie!)

“As the baby-boomers age come into the period of risk for both diseases, we’re talking about a large segment of the population, so this is a major public health concern,” Dr. Ron Petersen from the Alzheimer’s Association told Canada AM Monday.

 Drs. Patrick & Edith McGeer – Vancouver

Drs. Patrick and Edith McGeer are universally acknowledged as the leading researchers on Alzheimer’s and other neurodegenerative diseases. They are among the world’s top 100 most highly cited neuroscientists, beginning their work at the University of British Columbia in 1954 and continuing today. Drs. Patrick en Edith McGeer worden door iedereen erkend als de meest vooraanstaande onderzoekers van de ziekte van Alzheimer en andere neurodegeneratieve ziekten. Ze behoren tot de wereldwijde top 100 van meest aangehaalde neuroscientists, zij begonnen hun werk aan de Universiteit van Brits Columbia in 1954 en wordt tot vandaag de dag voortgezet.

Both Doctors are Professors Emeritus in the Faculty of Medicine at UBC, and have given lectures around the world. Beide artsen zijn Hoogleraren emeritus aan de faculteit Geneeskunde aan UBC, en hebben lezingen gegeven over de hele wereld. Together, the McGeers have published more than 550 papers in international scientific journals.Samen hebben de McGeers, meer dan 550 artikelen in internationale wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd. In addition to research, the pair continue to serve on many scientific review panels in the field of neuroscience.In addition to research, Dr. Patrick McGeer also served as MLA and Cabinet Minister until 1986, aiding in efforts to make British Columbia a major centre for research and development, and creating the Open Learning Institute of BC to provide skills training and university courses through distance education. In 2004, Dr. Patrick McGeer was awarded the Henry Wisniewski prize given to the top Alzheimer’s disease researcher. In 2004 werd dr. Patrick McGeer  bekroond met de Henry Wisniewski prijs gegeven aan de top onderzoekers van de ziekte van Alzheimer.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s