Kurkuma, Curcuma en Alzheimer 

                                                                                                                                      

 (Geelwortel, Turmeric, Haldi, Curcuma, Kurkuma, Kunyit, Palillo)   Koenjit

Koenjit of Geelwortel is waarschijnlijk het meest bekend vanwege de helder gele kleur. De Latijnse naam van de plant is Curcuma Longa en hij stamt oorspronkelijk uit India waar het Haldi genoemd wordt.

In Indonesië en Maleisië heet het Koenjit (Koenir) of Kunyit, maar het staat ook bekend als Turmeric, Curcuma of Kurkuma, en als Indiase Gember of Gele Gember. In Zuid Amerika noemen ze het Palillo.

De Koenjit plant is lid van de Gember familie. Het rhizoom of wortelstok van de Koenjit wordt gebruikt voor het op smaak brengen en kleuren van voedsel, en heeft ook interessante medicinale toepassingen.

Niet alleen deze ziekte is vreselijk, ook de gestadige toename, ook in ons land, geven veel problemen omtrent de zorg voor deze steeds groter wordende groep. Ook het verdriet en de pijn die de geliefden en bekenden van deze patiënten overkomen is hartverscheurend. Dus hopen we allen dat er snel een remedie is die de ziekte kan tegengaan.

 

Soms moet het sleutelwoord Kurkuma/Curcumin ingevoerd worden bij de websites.

Een goedkopere (dan capsules) mogelijkheid is om een of meerdere theelepels Koenir/Kurkuma poeder per dag in de soep, rijst of pasta enz. te doen. (Men moet dit luchtdicht koel en donker bewaren.)

Een waarschuwing, als men Kurkuma morst dan is de gele kleur haast niet meer te verwijderen uit kleding enz. Het is verkrijgbaar bij de Toko of kruiden/specerijenman en supermarkt (per strooibusje, weinig inhoud!)

Kurkuma komt uit India, China, Indonesië en andere (tropische) landen.

Op andere websites op het internet komen nog andere ziekten aan de orde die bestreden worden met de Kurkuma/Geelwortel. (zoals in India).

 

Meer informatie over de Kurkuma-Geelwortelplant en de buitenlandse benamingen:   http://dic.academic.ru/dic.nsf/enwiki/18368

en ook in het Nederlands: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kurkuma_(specerij) 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Gezondheid en welzijn. Bookmark de permalink .

Een reactie op

  1. Saminah zegt:

    Hallo, als u goed de weblog hebt gelezen staat daar ook de ervaring over Suriname, waar de Hindoestaanse en Javaanse bevolking net zo lang leven als hier. Daarbuiten is curcumin in de VS en Z-Afrika op dieren getest bij diverse universiteiten. Het resultaat; het werkt!
    Het zou ook dom zijn van Amerikaanse (hersen) specialisten om uitspraken te doen dat het Kurkuma (curcumin) wel helpt tegen Alzheimer, (niet tegen elke vorm van dementie). Dat er diverse vormen van dementie zijn kunt u ook lezen aan het begin op de weblog.
    Ik wens u een goede gezondheid toe, Saminah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s